Underekstremitetssmerter kan have stor betydning for din livskvalitet, da ens gangdistance kan blive væsentligt påvirket i sådan en grad, at man helt undgår sociale og sportslige aktiviteter grundet smerter.
Lad os hjælpe dig med at komme tilbage til en smertefri hverdag med øget livskvalitet!
Underben og ankelsmerter
Underbenet sørger for at vi kan bevæge os rundt i verden og tilpasse kroppen til forskelligt varierende underlag, grundet dens egenskab som stødabsorbering ved fx gang, løb og hop samt andre belastende aktiviteter.
Fod, ankel samt underben skal fungere i en helhed, da uhensigtsmæssige restriktioner samt dysfunktioner kan føre til kompensationer længere oppe i kroppen med smerter til følge. Oftest kan dysfunktioner i underbenet være invaliderende og have stor påvirkning på almindelige dagligdags gøremål.
Typiske muskelskeletale problemstillinger vi ser i klinikken
Mange af disse problematikker kan afhjælpes ved brug af manuel behandling og eller i kombination med træningsterapi, hvis symptomerne stammer fra ubalance i muskel- og skeletsystemet.
Ved mistankte om alvorlig patologi, såsom dyb venetrombose eller svær kompartments syndrom skrives der epikrise til egen læge, som iværksætter videre behandlingsforløb for dig.
Foden
Alene i foden og hænderne har du over halvdelen af alle knogler i kroppen, bare alene foden udgør 26 individuelle knogler i bare en enkelt fod! Dysfunktioner i foden kan føre til ubalance i de kræfter der udøves på selve leddet med typisk øget krav til større stabilitet af ledkapsler, ligamenter, muskel.
Svangsenens funktion
Fundamentet for optimal funktion af foden er en velfungerende svangsene. Svangsenen strækker sig fra hælen og frem mod grundleddet på dine 5 tæer, hvor den bidrager med at stabilisere og kontrollere fodens bevægelser, stødabsorption, og er med til understøtte en sund svangbue i fodens svang. Udover dette sender den sanseinformation til hjernen i form af proprioceptive signaler, også kaldet ledsans, omkring fodens placering i tid og rum.
Oftest overset i undersøgelse og behandling er mellemfodsknoglerne, især grundleddet til storetåen. Mobiliteten kan være nedsat på grund af slidgigt eller deformiteter som hallux valgus, og eller skade, hvilket har stor betydning for svangsenens funktion.
Windlass mekanismen
Hvorfor er storetåens grundled fundamentet for optimal funktion af foden? Ved gang, løb strækker vores storetå sig opad, for at assistere med at rejse svangbuen under foden samt give større spænding i senen, for at give større stødabsorbering af underlaget kræfter. Dette kaldes windlass mekanismen, og hjælper os med at kunne bevæge os fremad ved afsæt af foden.
Belastning på svangsenen
Belastningen på svangsenen øges når du står på tæer, går og står. Og det er også i disse tilfælde man ofte vil opleve smerter, når man lider af hælsmerter eller svangsenebetændelse.
Belastningen øges yderligere, når du løfter storetåen. Dette kaldes windlass mekanismen.
Typiske muskelskeletale problemstillinger vi ser i klinikken
Mange af disse problematikker kan afhjælpes ved brug af manuel behandling og eller i kombination med træningsterapi, hvis symptomerne stammer fra ubalance i muskel- og skeletsystemet.
Vi har et helhedsorienteret tilgang til behandling og fokuserer på at forbedre bevægelse, og balance i kroppen hos den enkelte.