Skulder- og nakkesmerter

Hvis spændingshovedpine samt muskulære spændinger omkring nakke og skuldre er almindelige for dig, kan det være tegn på dysfunktion i nakken. Enten i form af låsninger i nakken og/eller spændt muskulatur øverst i nakken. Nakkeproblemer kan med tiden, hvis ikke dette bliver behandlet, sætte sig til problemer i skuldre og arme med enten nedsat kraft, føleforstyrrelse, udstråling og nedsat mobilitet i skulderen samt vertigo. Lad os hjælpe dig med at komme tilbage til en smertefri hverdag!

Nakkesmerter

Der findes et stort væld af problematikker som kan finde sted oppe i nakken. Oftest ser vi folk med spændingshovedpine, migræneanfald samt udstrålende smerter ud til overarmen samt føleforstyrrelser.


Nakken består af 7 nakkehvirvler, hvor vi opdeler dem i øvre og nedre del af nakken.


De to dele arbejder forskelligt fra hinanden, hvor øverste del af nakken som består af C0-C2, og er specialiseret til udøve en stor del af nakkens samlet mobilitet. Da den øverste del af nakken udøver omkring 50% af den samlede mobilitet, er det oftest også i disse led, at der kommer dysfunktioner samt muskelspændinger langs kraniekanten, i det vi kalder den suboccipitale muskulatur.  


Typiske muskelskeletale problemstillinger vi ser i klinikken


  • Traume og piskesmæld (whipash) oftest forbundet med skader efter påkørsel i bil, symptomer er oftest stivhed i nakken samt hyppige anfald af hovedpine med svimmelhed til følge oftest grundet dysfunktion af bløddelene såsom, led, ledkapsler, ligamenter samt store og små muskler i nakken. 
  • Facetledssyndrom låsnings af nakkens hvirvler oftest med neurologisk påvirkning med enten udstråling ud i arme og finger i den påvirket side og i værste tilfælde med påvirkning af muskelkraft og følesans. 
  • Diskogene smerter som fx diskus prolaps eller protrusion som giver neurologisk påvirkning med stærke smerter til følge med stikkende, brændende og jagende smerter ud i armen og fingrene.  Kan også føre til symptomer med prikkende og sovende fornemelse eller nedsat følsomhed og kraft ud i armen og fingrene. 
  • Degenerative forandringer kommende fra discusdegeneration, som udvikles med stigende levealder. Dette kan føre til facetledsartrose i nakkens hvirvler med smerte til følge samt spinalstenose med symptomer som cervical spondylose, som giver smerter i nakken, skulderen med radierende smerter ud i overarm og finger med enten følelsesløshed og nedsat kraft til følge, grundet tryk på medulla spinalis og eller afklemning af nerverødderne. 
  • Instabilitet grundet enten traume eller dysfunktion af led, ledkapsler, ligamenter samt store og små muskler i nakken. 
  • Hovedpine og migræneanfald kan opleves på meget forskellige vis, oftest stammer hovedpine og migræne fra muskel-skelet systemet med enten låsninger eller manglende bevægelighed i nakkehvirvlerne samt muskulære spændinger fra de suboccipitale muskler i baghovedet.
  • Biomekaniske/posturale ændringer fra normalen i en sund og rask ryg kan forekomme, her kan der snakkes om medarvet og erhvevet. Kendte diagnoser vil være skoliose, som er en skæv ryg, som giver en S-formet rygsøjle samt Scheuermanns sygdom som giver øget krumning af ryghvirvlerne samt sammenfald i rygsøjlen hos ældre. Ændringer i din posturale holdning vil føre til ubalance i de kræfter der udøves på selve leddet med typisk øget krav til større stabilitet af ledkapsler, ligamenter, muskel fascie og nerveinnervation. 


Mange af disse problematikker kan afhjælpes ved brug af manuel behandling og eller i kombination med træningsterapi, hvis symptomerne stammer fra ubalance i muskel- og skeletsystemet.


Ved mistankte om alvorlig patologi, skrives der epikrise til egen læge, som iværksætter videre behandlingsforløb for dig.


Vi er højt uddannet i det vi kalder den neurologiske undersøgelse, hvor man klinisk tester kroppens nervesystem, screening af det vi kalder alvorligt patologi, såsom kræft samt generel medicinsk screening for referede smerter fra organsystemet.


Dermed sagt er god diagnostik højsædet for en effektfuld behandling.

Skuldersmerter

I modsætning til andre led i kroppen, har skulderleddet en stor bevægelsesfrihed, da skulderen er afhængig af det vi kalder aktiv og passiv stabilitet, i form af ledstabiliserende muskler, ledkapsel samt ligamenter, for at kunne bevare normal ledfunktion. 


For at give en idé om hvor avanceret skulderen er, så sidder der alene på skulderbladet 17 stabiliserende muskler, som alle har en ledstabiliserende funktion for skulderleddet, samtidig med det består skulderen af tre kombinerede led, som består af overarmsknoglen, skulderbladet samt kravebenet. 


Hvis der er dysfunktion i bare en enkelt muskel eller struktur, vil det påvirke hele skulderleddet med enten nedsat funktion, gener eller smerter til følge. 


Typiske årsager til dysfunktion i skulderleddet:


  • Rotatorcuff patologi er en række forskellige tilstande der kan foregå i skulderen, årsagen er typisk repetitive stress faktorer, som overbelaster væv og strukturer inde i skulderleddet med inflammation, muskelskade og eller vævskade til følge, som, senebetændelse, betændelse i slimsæk og eller delvis og eller fulde rupturer af muskelsenen, oftest supraspinatus. 
  • Afklemningssyndrom er en ofte tilset diagnose hos mange personer, hvor enten slimsæk og eller muskelsener bliver afklemt i det subakromielle rum, som skaber tilhørende inflammation i området med smerter og nedsat bevægelighed til følge. 
  • Instabilitet i skulderleddet opstår grundet svaghed i de stabiliserende muskler for skulderen og eller øget løshed i selve skulderleddet grundet tidligere traumer. 
  • Frossen skulder er en meget smertefuld tilstand, som opstår grundet kronisk inflammation i selve skulderkapslen med tilhørende skrumpning af ledkapslen. Oftest er det en meget smertefuld tilstand som kan give markant nedsat funktion.  
  • Thoracic outled syndrome også forkortet TOS referer til en serie af forskellige neurovaskulære syndromer i skulderegionen, hvor en samling af nerver eller blodårer, mellem kravebenet og første ribben, bliver afklemt og giver symptomer med ofte svingende, føleforstyrrelser og smerter ved særlige bevægelser. 
  • Ligamentskade af acromio- og sternoclavicular ligamentet typisk forekommende hos atleter med ofte overload traumer eller kommende fra overbelastningsskader fra repetitiv stress. 
  • Degenerative forandringer som fx slidgigt som kan påvirke skulderen med nedsat bevægelighed og smerter i yderstillinger. 


Mange af disse problematikker kan afhjælpes ved brug af manuel behandling og eller i kombination med træningsterapi, hvis symptomerne stammer fra ubalance i muskel- og skeletsystemet.


Vi anbefaler at læse mere om dette i vores afsnit for træningsterapi i linket nedenunder. 

Book en gratis indledende konsultation


Vi har et helhedsorienteret tilgang til behandling og fokuserer på at forbedre bevægelse, og balance i kroppen hos den enkelte.

unsplash